Баланс попиту і пропозиції цукру в Україні на 01.09.2019 р.

Баланс попиту і пропозиції цукру в Україні*
(станом на 01.09.2019 р.)

*Без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях. 
Баланс розроблений ГС «Економічний дискусійний клуб» та узгоджений міжвідомчою робочою групою

Маркетинговий сезон 2018/2019 років завершився 31 серпня.
Згідно даних Державної служби статистики України у 2018/2019 МР в Україні в господарствах всіх категорій виробництво цукрових буряків із зібраної площі  274,7 тисга становило 13967,7 тистонн, в тому числі сільськогосподарськими підприємствами вироблено 13316,6 тис. тонн та господарствами населення 651,07 тис. тонн. Середня урожайність цукрових буряків склала 50,9 т/га.
В 2017/18 МР в Україні виробництво цукрових буряків із зібраної площі 311,3 тис. га становило 14,49 млн т, в тому числі сільськогосподарськими підприємствами вироблено 13,84 млн т та господарствами населення 0,65 млн т. Середня урожайність цукрових буряків склала 465,5 ц/га. 

В розрізі областей:

За даними асоціації «Укрцукор», Україна за підсумками 2018/2019 маркетингового року 42-ма заводами виробила 1,82 млн тонн цукру з буряків, що на 15 % менше, ніж  у 2017/2018 МР – 2,14 млн т (працювало 46 заводів). Тривало скорочення обсягів поставок українського цукру на зовнішні ринки. Обсяг його склав 413 тис. тонн, що на 26%, або на 147 тис. тонн менше, ніж торік. Основними імпортерами українського цукру залишаються Узбекистан, Азербайджан, Киргизстан, Туреччина.
Імпорт цукру у 2018/2019 МР склав 2 тис. тонн.
Продовжувала скорочуватись ємність внутрішнього ринку цукру, що відбувається внаслідок зменшення чисельності населення, більш широкого застосування у промисловому та індивідуальному споживанні натуральних та штучних цукрозамінників тощо.  
За попередніми оцінками, внутрішнє продовольче споживання цукру у сезоні 2018/2019 років склало 1,37 млн. тонн, або 30,1 кг в розрахунку на одну особу. Залишки цукру на кінець сезону попередньо оцінено у 478 тис. тонн, що в 11% вище, ніж на кінець попереднього сезону.

У новому 2019/2020 МР, ураховуючи зменшення площ посіву цукрових буряків на 20% до 220 тис. га, прогнозується скорочення внутрішнього виробництва цукру. За серпневими оцінками, виробництво цукру у цьому маркетинговому періоді не перевищить 1,3 млн. тонн, що на 28% менше, ніж у минулому сезоні.  
З урахуванням перехідних залишків загальна пропозиція українського цукру у 2019/2020 маркетинговому періоді становитиме 1,8 млн. тонн та буде цілком достатньою для задоволення внутрішнього попиту, обсяг якого оцінюється у межах 1,4 млн. тонн (з розрахунку споживання 30,0 кг на рік на одну особу).
За умови формування на кінець маркетингового періоду достатніх перехідних залишків на рівні 250 тис. тонн, можливий для експорту ресурс цукру оцінюється у 169 тис. тонн.