Грація білоцерківська

 

Грація білоцерківська

Сорт внесений до Реєстру сортів рослин України з 2017 р. 

• Різновидність еритроспермум;
• Середньоранній;
• Зимостійкість 8,2-8,8 балів;
• Посухостійкість 8,6-9,0 балів;
• Середньорослий, середньостійкий до вилягання;
• Стійкий до борошнистої роси (8,3-8,8 балів), бурої іржі (8,8-9,0 балів) і фузаріозу колоса (8,8-9,0 балів);
• Високопродуктивний: потенційна врожайність сорту 10,3 т/га;
• Цінний за якістю. Вміст клейковини 31,6%, ІДК 88 од.

                                                  <<< на попередню

                                       Докладніше

Пшениця м’яка озима створена методом гібридизації географічно віддалених сортів Бранішовіце (BR) 633 (Чехія) / Олеся.
Автори сорту: Бурденюк-Тарасевич Л.А., Дубова О.А., Чайка А.М.
Сорт занесений до Державного реєстру сортів рослин України з 2017 року.

Відмінні особливості сорту та апробаційні ознаки
 

Різновидність еритроспермум.
Колос остистий, циліндричний, середньо щільний, білий. 
На колосі, прапорцевому листку, соломині - сильний восковий наліт
Плече колоскової луски середньої ширини, скошене, зубець квіткової луски середній за довжиною, середньо зігнутий. 
Зернівка червона крупна, маса 1000 насінин - 45-52 г.

Біологічні та господарські показники
 

Сорт середньоранній,виколошується на 2-3 дні пізніше ранньостиглого сорту Білоцерківська напівкарликова.
Висота рослин вище середнього - в 2014 і 2016 рр. вона становила 126 см., а в 2015 - 116 см. 
Сорт середньостійкий до вилягання

Зимостійкість підвищена – 8,2-8,8 балів.
Сорт досить стійкий до ураження найбільш шкодочинними хворобами. 
Стійкість до борошнистої роси – 8,3-8,9 балів, бурої іржі – 8,8-9,0 балів, до фузаріозу колоса – 8,8 - 9,0 балів. 
Ступінь ураження звичайними кореневими гнилями становить 3,5 %.

Сорт посухостійкий – 8,6-9,0 бала.

Урожайність та хлібопекарські якості

Потенційна врожайність сорту висока: 
в 2015 році, за результатами державного сортовипробування, перевага його над умовним стандартом по всіх зонах України становила від +0,3 до +0,6 т/га. 
На Маньківській ДСДС (Черкаська обл.) було отримано по 10,2 т/га, 
у Вінницькому ОДЕЦСР – 8,8 т/га, 
в Сумському ОДЕЦСР – 10,9 т/га, 
в Тернопільському ОДЦЕСР – 8,4 т/га, 
на Андрушівській ДСДС (Житомирська обл.) – 8,9 т/га, 
на Кіровоградській ДСДС – 7,9 т/га.

Результати державного сортовипробування в 2016 році також показали значну перевагу сорту над стандартом по всіх зонах України (від +0,2 до 0,9 т/га). 
Так, на Андрушівській ДСДС урожайність сорту становила 8,3 т/га, 
на Городенківській ДСДС (Івано-Франківська обл.) – 7,3 т/га, 
на Прилуцькій ДСДС (Чернігівська обл.) – 7,4 т/га; 
у Вінницькому ОДЦЕСР – 10,3 т/га, 
в Сумському ОДЦЕСР – 9,3 т/га, 
в Тернопільському ОДЦЕСР – 8,1 т/га; 
на Кіровоградській ДСДС – 8,0 т/га, 
на Первомайській ДСДС (Миколаївська обл.) – 8,1 т/га.

Хлібопекарські якості сорту добрі та відмінні. 
Так, в конкурсному сортовипробуванні на Білоцерківській ДСС у 2016 році за урожайності 9,68 т/га, вміст клейковини в зерні складав 31,6%, ІДК- 88 од., упругість тіста - 5 балів.

                                        <<< на попередню