Біоенергетика - один із шляхів до енергонезалежності України

18 грудня  відбувся круглий стіл на тему:  “Біоенергетика - один із шляхів до енергонезалежності України” в інформаційному агентстві  “Укрінформ”, в роботі якого взяли участь представники  центральних органів виконавчої  влади, бізнесу, громадських організацій, науково-дослідних і навчальних  закладів.

 

 

Від Інституту в роботі Круглого столу взяли участь: Ганженко О.М., зав. відділом технологій вирощування біоенергетичних культур та Гументик М.Я., зав. лабораторією досліджень технологій вирощування і переробляння багаторічних та однорічних біоенергетичних культур.

Теми до обговорення:
Як українцям платити за тепло на 20 % менше?
Лісозахисні смуги вздовж доріг: можливість додаткового заробітку.
Вирощування енергетичних рослин в Україні: додатковий прибуток.

Відео з круглого столу:

Підсумкові матеріали:
У Держенергоефективності працюють над програмою підтримки біоенергетики в Україні.
У Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України (Держенергоефективності) підготували зміни до українського законодавства, які запровадять програму державної підтримки вирощування біоенергетичних культур. Про це заявив директор Держенергоефективності Юрій Шафаренко під час круглого столу “Біоенергетика - один із шляхів до енергонезалежності України” в Укрінформі.
Він зазначив, що розвиток біоенергетики дасть змогу Україні стати більш енергонезалежною і саме тому його потрібно стимулювати шляхом підтримки з держбюджету.
“Ми можемо бути абсолютно енергетично незалежними завдяки вирощуванню біоенергетичних культур. Ми можемо замістити біоенергетичними культурами понад 9 мільярдів кубічних метрів газу”, - підкреслив Ю. Шафаренко.
Проте потенціал галузі колосальний. Потенційно енергетичні культури в країні можуть замістити близько 20 млрд м куб. природного газу, або дві третини потреб країни в газопостачанні.

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2840751-v-ukraini-zaprovadat-programu-derzpidtrimki-bioenergeticnih-kultur.html

Дослідники та бізнесмени намагаються знайти якомога більше рослин із вагомим енергетичним потенціалом. 
В Інституті біоенергетичних культур і цукрових буряків протягом десяти років ведуться дослідження з вивчення енергетичного  потенціалу та з технології вирощування, переробляння багаторічних і однорічних біоенергетичних культур, що використовуються для виробництва біопалива (буряки цукрові та кормові, сорго цукрове та зернове, ріпак, кукурудза, енергетична верба, тополя, павловнія, міскантус, свічграс та ін.).
Проводиться селекційна робота по створенню адаптованих до умов України сортів біоенергетичних культур. Розробляються технології промислового вирощування цих культур.
Інститут є учасником міжнародних проектів із вирощування біоенергетичних рослин на маргінальних землях України та Європи.