День поля «Інноваційні досягнення науково-дослідних установ НААН із селекції кукурудзи, сої, технічних та лікарських культур»

10 вересня 2020 року на базі виставково-інноваційного центру НААН та дослідного поля ІБКіЦБ (с. Ксаверівка-2, Васильківський р-н, Київська обл.) відбувся День поля «Інноваційні досягнення науково-дослідних установ НААН із селекції кукурудзи, сої, технічних та лікарських культур»

Мета заходу – надання наукової інформації про спектр сортів і гібридів сільськогосподарських культур, їх продуктивні можливості і особливості сортових технологій при їх впровадженні у виробництво та демонстрація нових сортів та гібридів сільськогосподарських культур, створених науковими установами Національної академії аграрних наук України.

Перед учасниками виступив президент НААН України Гадзало Ярослав Михайлович, який підкреслив визначну роль селекції у формуванні структури врожаю України. Зокрема, він відмітив, що вітчизняні сорти сільськогосподарських культур в надзвичайно посушливих умовах вегетаційного періоду 2020 року складають успішну конкуренцію сортам іноземної селекції.

Віце-президент Національної академії аграрних наук України, директор Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків академік НААН Микола Володимирович Роїк ознайомив учасників семінару з особливостями добору сортового асортименту та сортових технологій провідних пізніх сільськогосподарських культур та схемами огляду демонстраційних розсадників: цукрових буряків, сої, кукурудзи, соняшнику, лікарських рослин та шкілки саджанців плодових культур, створених в наукових установах НААН України. Він відмітив хороший стан посівів демонстраційного розсадника та високу продуктивність всіх без винятку гібридів цукрових буряків у 2020 році.

Про селекційні досягнення, інноваційні розробки з технології вирощування та перспективу розвитку галузі буряківництва доповів заступник директора Інституту з наукової роботи, чл.-кор. НААН Сінченко Віктор Миколайович. Зокрема, він зупинився на характеристиках гібридів цукрових буряків селекції ІБКіЦБ та його мережі. Урожайність та динаміка приросту маси коренеплоду у 2020 році високі (див. тут).

Зав. відділом захисту рослин від хвороб, шкідників, бур’янів на сільськогосподарських та біоенергетичних культурах, академік Іващенко Олександр Олексійович ознайомив учасників Дня поля з особливостями системи захисту культури цукрових буряків в умовах посушливого 2020 року.

В ході спілкування провідних селекціонерів України стосовно перспектив діджиталізації селекційних технологій розробниками програми «Цифрові моделі сортів» академіком М.В. Роїком та В.В. Чернуським була представлена методологія «оцифровування» селекційних зразків у вигляді математико статистичних матриць в системі «машинного зору».

Присутні відмітили інформаційну насиченість програми та науково-методичну значимість цього заходу. 

ФОТО ЗА ПОСИЛАННЯМ