Підсумковий День поля 2019

25 червня 2019 року на базі виставково-інноваційного центру НААН та дослідного поля ІБКіЦБ (с. Ксаверівка-2, Васильківський р-н, Київська обл.) відбувся День поля з демонстрацією нових сортів та гібридів сільськогосподарських культур, створених науковими установами Національної академії аграрних наук України.
Мета заходу – надання наукової інформації про спектр сортів і гібридів сільськогосподарських культур, їх продуктивні можливості та особливості сортових технологій при їх впровадженні у виробництво.
Учасникам Дня поля було продемонстровано понад 1200 нових сортів і гібридів сільськогосподарських культур, серед яких сорти озимих та ярих зернових культур вітчизняної та іноземної селекції; овочевих, лікарських рослин, кормових культур (однорічні та багаторічні трави), круп’яних, олійних, біоенергетичних культур, сої, цукрових, кормових та столових буряків, соняшнику, кукурудзи, сорго та інших.

Перед учасниками виступив президент НААН України Гадзало Ярослав Михайлович, який відмітив визначну роль селекції у формуванні структури врожаю України. Зокрема, він відмітив, що завдяки інноваційним методам створення сучасних сортів, в тому числі в умовах кардинальних змін клімату, частка геномної долі вкладу в загальний урожай може сягати  від 35 % до 50 %.
 

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Топчій Володимир Миколайович в розвиток головної думки виступу президента НААН про вагомі досягнення селекційної науки науково дослідних установ НААН наголосив на необхідності застосування сучасних ІТ-технологій в даній наукоємній галузі. Зокрема, підкреслив, що використання штучного інтелекту відкриває значні перспективи в оптимізації складових в структурі врожаю і підвищенні ефективності його захисту від хвороб і шкідників.

 

Віце-президент Національної академії аграрних наук України, директор Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків академік НААН Микола Володимирович Роїк в своєму виступі ще раз підкреслив визначну роль селекції, як носія комплексу інноваційних розробок об’єднаних в єдиному геномі, який здатен успішно функціонувати в екстремальних умовах зовнішнього середовища, чому і є наочне  підтвердження на демонстраційному полігоні. Зупинився на меті та завданнях Дня поля, відмітив, що такі заходи несуть у собі велике науково практичне навантаження. Ознайомив зі структурою і схемою розміщення окремих елементів демонстраційного полігону. Відмітив раціональну логістику маршрутів з метою найбільшого та оптимального охоплення всіх представлених експонатів у вигляді натурних зразків, одиниць сільськогосподарської техніки і, головне, селекційних сортів останнього покоління.

Творчі зустрічі професіоналів високого класу. Обговорення проблем і перспектив селекції:

На демонстраційному полігоні був представлений також широкий спектр гібридів цукрових буряків, біоенергетичних культур, сортів озимої пшениці селекції Білоцерківської ДСС, сорти та гібриди інших сільськогосподарських культур науково-дослідних станцій мережі ІБКіЦБ.

 

 

 

 

Активну участь у демонстрації досягнень селекції прийняли співробітники Інституту Ганженко О.М., Гументик М.Я., Орлов С.Д., Цвей Я.П., Чернуський В.В. , Бурденюк-Тарасевич Л.А. та інші.

 

 

 

 

 

 

Віце-президент Національної академії аграрних наук України, директор Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків академік НААН Микола Володимирович Роїк знайомиться з роботою сучасної саджальної машини для садіння пагонів біоенергетичних культур.

 

 Інноваційно-цифрові технології на службі врожаю