Зорепад білоцерківський

 

Зорепад білоцерківський

Сорт внесений до Реєстру сортів рослин України з 2017 р. 

• Різновидність лютесценс;
• Середньоранній;
• Зимостійкість висока 8,6-8,8 балів;
• Посухостійкість 8,5-9,0 балів;
• Низькорослий, висока стійкість до вилягання;
• Стійкий до борошнистої роси (8,3-8,4 балів), бурої іржі (8,8-9,0 балів), кореневих гнилей (8,8-9,0 балів)  і фузаріозу колоса (8,7-9,0 балів);
• Високопродуктивний: потенційна врожайність сорту 10,9 т/га;
• Цінний за якістю. Хлібопекарські якості добрі та відмінні.

                                           <<< на попередню

                                 Докладніше

Сорт пшениці м’якої озимої створений методом внутрішньовидової гібридизації: Мирлебен / ЧRM Лютесценс 301// Перлина лісостепу.
Автори сорту: Бурденюк-Тарасевич Л.А., Дубова О.А., Чайка А.М.
Сорт занесений до Державного реєстру сортів рослин України з 2017 року.

Відмінні особливості сорту та апробаційні ознаки

Різновидність лютесценс
Колос безостий, циліндричний, середньої щільності, білий. 
На верхівці колоса квіткові луски мають зубці довжиною 1-2 см. 
На колосі, прапорцевому листку, соломині - сильний восковий наліт
Висота рослин середня. 
Плече колоскової луски середньої ширини, піднесене, зубець дуже короткий, ледь зігнутий. 
Зернівка червона крупна, маса 1000 насінин – до 52 г.

Біологічні та господарські показники

Сорт середньоранній, виколошується на 2-3 дні раніше середньостиглого сорту Перлина лісостепу. 
Зимостійкість висока – 8,6-8,8 балів.
Сорт можна віднести до низькорослих – висота на 5-10 см нижча від стандартного сорту Перлина лісостепу, має високу стійкість до вилягання – 8,8-9,0 балів.

Сорт досить толерантний до основних хвороб
стійкість до борошнистою роси складає 8,3-8,4 балів, 
до бурої іржі – 8,5-9,0 балів, 
кореневих гнилей – 8,8-9,0 балів, 
фузаріозу колоса – 8,7-9,0 балів.

Сорт має підвищену посухостійкість – 8,5-9,0 балів.

Урожайність та хлібопекарські якості

Потенційна врожайність сорту висока. 

У 2015 році за результатами державного сортовипробування сорт мав перевагу над умовним стандартом по всіх зонах України (від +0,2 до +0,6 т/га):
На Маньківській ДСДС (Черкаська обл.) було отримано 9,8 т/га, 
у Вінницькому і Сумському ОДЕЦСР – 9,0 т/га, 
на Андрушівській ДСДС (Житомирська обл.) – 8,6 т/га, 
на Кіровоградській ДСДС – 9,2 т/га.

Результати державного сортовипробування в 2016 році показали значну перевагу сорту над стандартом в Лісостепу (+0,3 т/га)  і особливо в Степу України (+1,4 т/га):
У Вінницькому ОДЦЕСР урожайність сорту становила 8,9 т/га, 
в Сумському ОДЦЕСР – 8,8 т/га, 
в Тернопільському ОДЦЕСР – 8,3 т/га; 
на Кіровоградській ДСДС – 10,9 т/га, 
на Первомайській ДСДС (Миколаївська обл.) – 8,3 т/га; 
на Андрушівській ДСДС– 7,6 т/га, 
на Городенківській ДСДС (Івано-Франківська обл.) – 7,3 т/га.

Хлібопекарські якості сорту добрі та відмінні. 
В сортовипробуванні на Білоцерківській ДСС в 2015р, за урожайності 9,0 т/га, зерно сорту Зорепад б.ц. містило клейковини 29,8 % при ІДК 90 од. і пружності тіста 4,0 бала (за 5-бальною шкалою). 

В 2014 р, за урожайності 5,84 т/га , зерно містило клейковини 36,2 %, при 88 од. ІДК і пружності 5 балів. 

Сорт відноситься до цінних пшениць.

Вивчення сортової агротехніки показало, що сорт належить до групи інтенсивних сортів і рекомендується до вирощування по кращих попередниках та потребує високих агрофонів.

                                                  <<< на попередню