Антоніна

 

  Антоніна

 Сочевиця харчова Lens culinaris Medik
 Занесений до Реєстру сортів рослин України в 2018 р.

    

Автори сорту: Роїк М. В.,Скляренко А. В., Вареник М. П., Орлов С. Д., Кононюк Н. А., Фурман В.А., Бровко С. М.
Метод створення: багаторазовий індивідуальний добір із сорту Луганчанка.
Апробаційні ознаки: різновидність тарілкова (крупнонасінна) (ssp. macrosperma Bar.).
Сочевиця – однолітня трав'яниста самозапильна рослина. Вегетаційний період 73 доби. Висота рослин 55 см. Листя темно-зелене закінчується вусиками. Квітки білого кольору розташовуються на квітконосі у пазухах листків. Біб перед збиральною стиглістю середньої інтенсивності жовтого забарвлення, має два або три насінних зачатки.  У фазі повної стиглості колір бобу - жовтий, має середні показники довжини та ширини. Форма верхівки бобу – від усіченої до гострої. Стійкість до розтріскування 6 балів. Дружність достигання 8 балів. Боби дозрівають не рівномірно, спочатку нижні, а верхні в останню чергу. Сухе насіння - однокольорове (зеленувато-жовте), широке, з еліптичним поздовжнім розрізом. Маса 1000 насінин -55,8 г. Урожайність зерна (за стандартної вологості 14%) 2,1 т. Вміст протеїну 23,4%.
Господарські ознаки: сорт за якістю зерна – високоцінний. Може використовуватись для переробки на крупу, для консервації. Відзначається високими смаковими якостями крупи і в консервах. Схильний до полягання. Стійкість до вилягання 7 балів. Стійкість до збудників хвороб: аскохітоз - 3 бали, фузаріоз – 3 бали, бактеріальне в’янення - 5 балів. В конкурсних сортовипробуваннях на сортодільницях найвища урожайність становила 2,4 т/га.
Агротехнічні вимоги: Сорт чутливий до підвищеного агрофону, ( перед сівбою вносять N40 – 60, Р40 – 60 кг/га д. р.) найкраще використовувати середньозв'язані чорноземи, пухкі суглинки, сірі супіщані грунти після просапних культур, які мало забур’янені. Технологія вирощування загальноприйнята і направлена на знищення бур’янів. Рекомендована норма висіву 270 шт. схожих насінин на 1 м2. Глибина заробки насіння 4 - 5 см. при температурі + 8 +10о С, сходи з'являються на 6 – 10 добу.  Оптимальна температура росту і плодоношення сочевиці +17, +22о С, через 40 - 45 діб рослини розпочинають цвісти і гілкуватись. До особливостей технології вирощування сорту слід віднести: сівбу в максимально ранній період, (насіння проростає при температурі + 4о С і витримує незначні заморозки до – 6о С), що пов’язано з великою потребою вологи в  початковий період розвитку; не розміщувати на полях, де можлива післядія гербіцидів. Збирання розпочинають коли нижні і більшість середніх бобів у стані товарної стиглості.

Сорт у Державному Реєстрі сортів рослин для поширення в Україні з 2018 року, рекомендований для вирощування в зонах Полісся і Лісостепу.

 

 

 

                         <<< на попередню

 

 

 

Українська