Ясочка

 

Ясочка

Занесений до Реєстру сортів рослин України з 2006 р.
Рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу України

• Різновидність ерітроспермум; 
• Середньостиглий; 
• Середньорослий;
• Зимостійкість вище середньої - 8,8 балів;
• Посухостійкість висока - 9 балів;
• Стійкий до вилягання - 8 балів;
• Стійкість до бурої іржі, борошнистої роси підвищена;
• Резистентний до фузаріозу колоса і кореневих гнилей;
• Високопродуктивний: потенційна урожайність 8,53 т/га 
• Цінний за якістю: білку - 13,5-14%; клейковини - 27-32%; об'єм хліба з 100 г борошна – 900-1000 мл.

                     <<<  повернутися до списку сортів зернових культур

                                            Прайс на насіння

                                         Докладніше

Сорт озимої м’якої пшениці  Ясочка виведений методом схрещування RM Лютесценс 147 із сортом озимої пшениці Напівкарлик 3 з наступним індивідуальним добором.

Автори сорту: Бурденюк-Тарасевич Л.А., Чайка А.М., Батуревич О.А.

В Реєстрі сортів рослин України з 2006, свідоцтво про державну реєстрацію № 06069 від 01.01.2006 , рекомендований для вирощування в зоні Лісостепу України.

 Відмінні особливості сорту та апробаційні ознаки

Сорт Ясочка відноситься до різновидності ерітроспермум, кущ напіврозлогий, рослини середньої висоти – до 104 см. Восковий наліт на піхві прапорцевого листка і на верхньому міжвузлі сильно виражений, на колосі помірний. Колос остистий, білий, пірамідальної форми, середньої довжини і щільності. Остюки білі, середньої довжини. Зубець колоскової луски короткий, ледь зігнутий, плече – пряме, широке. Зернівка крупна, червона, овально-видовжена. Маса 1000 насінин 47-50 г.

Біологічні та господарські показники

Середньостиглий, тривалість вегетаційного періоду в зоні Лісостепу в середньому 288 днів.
Зимостійкість сорту в умовах проморожування - середня і вищесередня. В польових умовах за роки випробування зимостійкість становила 8.7-8.9 бала.
Посухостійкість висока.
Досить стійкий до вилягання.
Має підвищену стійкість до бурої іржі, борошнистої роси, середньостійкий до септоріозу, досить резистентний до фузаріозу колосу і кореневих гнилей.
Стійкість до осипання – 8.1 – 8.2 бала.
Стійкість до посухи 8.4-8.5 бала. Маса 1000 зерен – 45.6 – 46.6 г

Високопродуктивний: за три роки державного сортовипробування в зоні Лісостепу в середньому по кращих попередниках одержано 66,6 ц/га, що на 8,6 ц/га (або на 14,9%) гарантовано вище стандарту, а по гірших попередниках відповідно 65,5 ц/га (+13,8 ц/га, +26,9%). Хороші результати одержані також на сортодослідних станціях зони Полісся. Так, в 2005 році на Прилуцькій ДСС Чернігівського ДЦЕСР по гірших попередниках урожайність сорту Ясочка склала 75,1 ц/га (+26,5 ц/га, або +55,2% до умовного стандарту), а по кращому попереднику, відповідно - 74,4 ц/га (+25,1 ц/га; +51,4%). У Волинському ДЦЕСР в 2004 році урожайність Ясочки склала 77,9 ц/га (+32,2 ц/га; +70,8%).

Найвищу урожайність – 85,3 ц/га, з гарантованим відхиленням від умовного стандарту +33,5 ц/га, або +65,6 %, одержано в 2004 році на сортодослідній станції Вінницького ДЦЕСР, а в 2005р. – 84,2 ц/га (+32,0 ц/га; +62,2%)- по гірших попередниках- в зоні Степу на Васильківській ДСС Дніпропетровського ДЦЕСР.

Хлібопекарські якості: сорт віднесений до цінних пшениць, вміст клейковини в зерні 27-32 %, білка – 13,5-14,0%, ІДК 80 одиниць, об’єм хліба з 100 г борошна – 990-1000 мл.

                    <<<  повернутися до списку сортів зернових культур

                                               Прайс на насіння