Славутич

 

Славутич

  • Сорт створений  методом індивідуального відбору по врожайності, вмісту глюкозидів, стійкості до хвороб.
  • Автори: Зубенко В.Ф., Ільєнко І.І. та інші.
  • Занесений до Державного реєстру сортів рослин України у 1999 р. і рекомендований для вирощування у Закарпатті та в Криму, а також у зонах Полісся, Лісостепу.
  • Апробаційні ознаки.
  • Вид - SteviaRebandiana Вегtоnі, родина айстрових.
  • Кущі висотою 55-60 см, міцні, прямостоячі, циліндричної форми, діаметром 40 - 45 см.
  • Листя сидяче, видовжено-еліпсовидне та ланцетовидне, з зазубринками по краях, довжиною 5,0 - 5,5 см, шириною 3,0 - 3,5 см, темно-зелене, злегка опущене.
  • Суцвіття корзинки, зібрані в щиток.
  • Квітки білі з фіолетовим відтінком, трубчаті, малі - 3-4 мм.
  • Насіння веретеноподібної форми, темно-коричневого забарвлення, дрібне, завдовшки 2 - 2,5 мм.
  • Вегетаційний період 175 днів.
  • Особливості сорту.
  • Стійкий до захворювання та засухи, висока ступінь облистяності, врожайність 125 - 127 ц/га сухого листя, вміст дитерпенових глюкозидів 5,5 - 7,5 %, добре співвідношення між стевіозидом і ребаудіозидом (65:35), збір цукру в перерахунку на солодкі одиниці 450 - 470 ц/га.
  • Особливості технології вирощування.
  • В зв'язку з тим, що в умовах України насіння не дозріває, розмноження сорту проводиться вегетативним способом: в культурі іnvitroта зеленим живцюванням. Вирощується розсадним способом.
  • Строки посадки розсади у відкритий грунт: третя декада травня - перша декада червня.
  • Густота посадки: 80-100 тисяч рослин на 1 га, схема посадки: 50 х 20 см; 50 х 25 см.
  • Сорт придатний до механізованого збирання із застосуванням косарок різних конструкцій.

                                                      <<< на попередню

 

 

 

 

 

Українська