Багаторічні енергетичні рослини у контексті сталого розвитку та енергетичної незалежності: виклики та реалії

25 серпня 2022 р. директор Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, віце-президент НААН України Микола Роїк та завідувач лабораторією селекції і технологій вирощування біоенергетичних культур ІБКіЦБ Михайло Гументик взяли участь у 4-ї онлайн-дискусії із циклу професійних обговорень «Біоенергетика України», ініційованих «Energy Club» у партнерстві з Державним агентством енергоефективності та енергозбереження.

Тема дискусії: “Багаторічні енергетичні рослини у контексті сталого розвитку та енергетичної незалежності: виклики та реалії”. Обговорено такі питання: перспективи вирощування багаторічних енергетичних рослин в Україні, огляд ринку; правові, економічні та логістичні аспекти реалізації проектів з вирощування енергетичних рослин в Україні; досвід створення енергетичних кластерів – від вирощування енергетичних рослин  до виробництва енергії; основні бар’єри для розвитку напряму та необхідні законодавчі зміни.

Микола Роїк підтвердив, що Україна має всі можливості для розвитку біоенергетики. Впродовж 15 років Інститут займається інтродукцією біоенергетичних культур, зроблені відповідні технології вирощування, сорти, адаптовані до умов України. Проводиться селекційний процес із виведення нових сортів біоенергетичних рослин. Зокрема створені і занесені до Державного реєстру сорти міскантусу: Осінній Зорецвіт, Снігова Королева, Місячний Промінь; сорти свічграсу: Морозко, Лядовське; сорт верби: Збруч. Розроблена програма розвитку біоенергетики до 2035 року.

Про особливості вирощування різних видів енергетичних рослин в Україні, сировина яких використовується для виробництва різних видів біопалива, розповів Михайло Гументик.

У дискусії взяли участь представники міністерств, профільних асоціацій, бізнесу, міжнародних організацій.

Більше інформації: https://saee.gov.ua/uk/news/4409

ВІДЕОЗВІТ НА САЙТІ «Energy Club»