Семінар: «Енергетичні культури: від вирощування до переробки в пелети»

 

1-2 березня 2018 року в місті Дніпро на базі Дніпропетровської обласної ради був проведений семінар ЕНЕРГЕТИЧНІ КУЛЬТУРИ: ВІД ВИРОЩУВАННЯ ДО ПЕРЕРОБКИ В ПЕЛЕТИ. ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ТА СУЧАСНИЙ СТАН СПРАВ В ГАЛУЗІ.

Семінар організований КП «Центр підтримки малого та середнього бізнесу» Дніпропетровської облради за підтримки Громадської спілки «Пелетні асоціація України» спільно з Інститутом біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України (ІБКіЦБ НААНУ).
Учасники семінару: представники місцевих громад, науковці, підприємці, зацікавлені в розвитку біоенергетики.
З вітальним словом до учасників семінару звернувся заступник голови Дніпропетровської обласної ради Куюмчян Мгер Санасарович, який в своєму виступі підкреслив актуальність розвитку альтернативної енергетики в цілому та біоенергетики зокрема для Дніпропетровщини та наголосив на необхідності популяризації вирощування та використання енергетичних рослин на місцевому рівні.
Учасників семінару привітала також голова обласної профспілкової організації працівників АПК Дніпропетровської області Смирна Галина Миколаївна, яка відмітила, що розвиток біоенергетичних технологій сприятиме створенню нових робочих місць в аграрних регіонах.

Заступник голови Громадської спілки «Пелетна асоціація України» Олександр Ларкін розповів про цілі семінару. Він сказав, що «біоенергетика в цілому та пелетна галузь зокрема – досить нові і молоді для України. Стоять вони на трьох китах. Перше – це вирощування і заготівля сировини, чим займається агропромисловий комплекс. Друге – правильна переробка біомаси для виготовлення твердого палива – пелетів. Третє – виробництво теплової та електричної енергії з пелет».
«Мета нашого семінару – дати цілісне уявлення учасників про сучасний стан справ у галузі і розповісти, як потрібно робити, а як не потрібно. Ми проводимо його для членів об'єднаних територіальних громад (ВІДГ), які отримали в своє розпорядження землі, в тому числі і малопродуктивні, на яких можна вирощувати біоенергетичні культури. Також для держслужбовців, керівників районів і громад, а також для представників малого та середнього бізнесу, який може займатися зазначеними видами діяльності і заробляти на цьому гроші», - сказав О.Ф. Ларкін.

Від Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків в семінарі брав участь завідувач відділу технологій вирощування біоенергетичних культур, к.т.н., с.н.с. Ганженко Олександр Миколайович, який у своїй перший презентації «Стале вирощування біомаси на маргінальних землях» висвітлив основні підходи до сталого виробництва сировини для біоенергетики, а також вимоги до земельних ресурсів, на яких можливе вирощування енергетичних рослин. Він поділився досвідом співпраці ІБКіЦБ с провідними науковими установами Європи щодо впровадження проектів сталого вирощування біомаси на маргінальних землях в рамках програми «Горизонт 2020».
У своїй другій презентації «Вирощування енергетичних рослин» Ганженко О.М. зробив аналіз біоенергетичних рослин (верба, міскантус, свічграс і цукрове сорго), придатних для вирощування на малопродуктивних землях, а також поділився особливостями технологій закладки плантації, догляду за ними та збирання вирощеної біомаси.

Аналогічні семінари планується провести і в інших обласних центрах України.