Шкідники біоенергетичних культур та заходи контролювання їхньої чисельності

У секторі ентомології проведені дослідження з визначення видового складу шкідників у посівах і посадках біоенергетичних культур у різних зонах вирощування та розроблені заходи контролювання їхньої чисельності. Автори: Саблук В.Т. д.с.-г.н., професор, Запольська Н. М. к.с.-г.н., ст.н.с., Шендрик К.М. к.б.н., доцент, Зацерковна Н. С. к.с-г.н., Смірних В.М. к.с-г.н., Педос В.П. к.с-г.н., Суслик Л.О. к.с-г.н.
Встановлено, що на формування видового складу шкідливої ентомофауни у посівах і посадках біоенергетичних культур впливають комплекс факторів, таких як наявність сировинної бази для їх живлення, погодних умов для забезпечення їх розвитку, а також умов для їх збереження і розмноження. Зокрема, на різних видах біоенергетичних культур формується свій комплекс шкідливих комах, які живляться як корінням цих рослин так і наземними органами і які задовільняють у тій чи іншій мірі їх потреби для розвитку популяції і збереження її генетичного фонду.
Так, у плантаційних посадках верби біоенергетичної зустрічається багато видів фітофагів, як грунтових так і наземних. Найнебезпечнішими з грунтових є личинки хрущів, коваликів, мідляків та хлібних жуків, які живляться дрібними корінцями цих рослин. Чисельність названих фітофагів у різних зона неоднакова і коливається у межах від 0,9 до 4,0 особин/м2 . З наземних шкідників найбільш масовим є листоїд вербовий, чисельність якого становить  від 0,2-3,6 екз/ м2  до 3,0-36,0 екз/ м2. Крім листоїда вербового цю культуру пошкоджують попелиця вербова, міль горностаєва, пінниця та деякі інші, чисельність яких за бальною оцінкою становить 1,0-1,5 бали.
У посадках міскантуса та інших біоенергетичних культур також зустрічаються як ґрунтові так і наземні шкідники. Із грунтових коріння цих рослин пошкоджують личинки хрущів, коваликів, мідляків і хлібних жуків, а з наземних личинки прихованохоботника, гессенська муха, гусениці стеблового метелика, попелиці, блішки, злакові мухи тощо.
Щодо заходів контролювання чисельність фітофагів у посівах і посадках біоенергетичних культур використовується передпосадкове замочування живців верби енергетичної і ризомів міскантуса гігантського в розчинах інсектицидів, передпосівне обробляння насіння хімічними препаратами та обприскування рослин хімічними і біологічними інсектицидами.

Висновки: біоенергетичні культури, як і інші сільськогосподарські рослини пошкоджують комплекс шкідливих комах, контроль чисельності яких здійснюється за використання хімічних і біологічних інсектицидів за різних способів їх застосування.