Міскантус - цінна енергетична культура

Міскантус  гігантський  –  є  однією  з  основних  біоенергетичних багаторічних  культур. 
За  рахунок  високої  врожайності  сухої  біомаси  (до  25  т/га), високої  теплотворної  здатності  (5  кВт/год/кг  або  18  МДж/кг),  низької  природної вологості  стебел  на  час  збирання  (до  25%)  міскантус  є  найефективнішою порівняно  з  іншими  сільськогосподарськими  культурами  рослиною  для виробництва  твердого  біопалива.  Одна  тонна  сухої  маси  міскантусу  еквівалентна 400  кг  сирої  нафти,  1,7  т  деревини,  515  м3  природного  газу,  або  620  кг  кам’яного вугілля. Стебла міскантусу  можуть  бути заввишки  до  4 метрів  і  містять  64…71  % целюлози,  що  обумовлює  його  високу  енергетичну  цінність.
В Інституті біоенергетичних культур і цукрових буряків проводяться дослідження з технології вирощування і переробляння багаторічних і однорічних біоенергетичних культур, що використовуються для виробництва біопалива (буряки цукрові та кормові, сорго цукрове та зернове, ріпак, кукурудза, енергетична верба, тополя, павловнія, міскантус, свічграс та ін.).
Проводиться селекційна робота по створенню адаптованих до умов України сортів біоенергетичних культур. На базі мережі наших дослідних станцій, які географічно розташовані в різних ґрунтово-кліматичних зонах України, маємо унікальну можливість вивчати, як поводять себе наявні та створені власні сорти цих рослин в тому чи іншому регіоні.
Крім того, відділ технологій вирощування біоенергетичних культур розробляє технології промислового вирощування цих рослин.
Інститут  надає кваліфіковані послуги з наукового супроводу вирощування енергетичних культур (міскантус, свічграс, верба, тополя, павловнія та ін.) для виробництва біопалива, а також реалізує посадковий та насіннєвий матеріал цих культур власної селекції.
З технологією вирощування енергетичних плантацій міскантусу гігантського можна ознайомитись за посиланням.

Матеріали дослідження  міскантусу представлені в монографії науковців: Міскантус в Україні.

Про культуру міскантус розповідають науковці  відділу   технологій вирощування біоенергетичних культур Квак В.М. та Гументик М.Я. за посиланням: https://youtu.be/NIPGwPSswll