Підсумки агрофоруму «Українські крупи: гречка та просо» - створення першого кластеру

Учасники агрофоруму «Українські крупи: гречка та просо», що проходив в польових умовах на Виставково-інноваційному центрі НААН, звернули увагу на той факт, що за останні роки різко скоротились посівні площі під гречкою і просом, а Україна з експортера круп стала імпортно залежною країною. Причин цієї ситуації є декілька, але ключовою, за думкою учасників агрофоруму, є відсутність збалансової політики між виробниками зерна, його переробниками, торгівлею, споживачами та державою.

Слід також відмітити, що ще недостатньо використовуються виробниками сучасні досягнення вітчизняної аграрної науки. Учасники агрофоруму ознайомились з вітчизняними сортами гречки і проса, а також з сучасними технологіями їх виробництва та переробки. Відмічаючи значний науковий потенціал учасники агрофоруму прийшли до висновку, що необхідно організувати та започаткувати уже з цього року кластер «Українські крупи: гречка і просо». В рамках кластеру сформувати взаємовигідні договорні відносини між усіма учасниками, а також чітко визначити роль держави.  В основі базових взаємовідносин стоятиме ціна цих надзвичайно цінних для харчування людини круп, яка буде доступною для основної маси споживачів нашої країни. Чітка організація дій кожного із учасників кластеру дасть можливість не тільки стабілізувати внутрішній ринок круп, а і відновити їх експорт.

Учасники форуму щиро дякували ученим Національної академії аграрних наук України за організацію і проведення форуму. Організатори агрофоруму також щиро вдячні всім учасникам за конструктивні пропозиції.
Особлива подяка Віштаку Ігору Анатолійовичу – директору Департаменту аграрного розвитку Міністерства агропромислової політики і продовольства України;
Новікову Геннадію Володимировичу – голові Аграрного союзу України;
Шилову Івану Петровичу – генеральному директору ТОВ «Білоцерківхлібопродукт»;
Дорошенку Віктору Олександровичу – генеральному директору ТОВ «Сквирянський КХП»;
Пиндусу Василю Васильовичу – голові правління Міжнародної асоціації учасників органічного виробництва «БІОЛан Україна»;
Володіну Сергію Анатолійовичу – директору Інституту інноваційної біоекономіки;
Кабанцю Віктору Михайловичу – директору Інституту сільського господарства Північного Сходу;
Постоєнку Володимиру Олексійовичу – директору ННЦ «Інститут бджільництва ім. П.І. Прокоповича»;
Громовому Сергію Михайловичу – голові асоціації «Гречка»;
Таркану Миколі Петровичу – директору Ліпковатівського аграрного коледжу Харківської області;
Козлову Станіславу Володимировичу – засновнику і керівнику ПСП «Глорія»;
селекціонерам Веселоподільської дослідно-селекційної станції ІБКіЦБ, ННЦ «Інститут землеробства», Інституту сільського господарства Північного Сходу, які представляли свої досягнення по гречці і просу – Левченко Лілії Петрівні, Каражбею Петру Пилиповичу, Проданику Анатолію Михайловичу, Кабанцю Віталію Вікторовичу.

ФОТОЗВІТ

Організатори агрофоруму:

Микола Роїк – віце президент НААН України
Віктор Камінський – академік-секретар відділення землеробства НААН України