Прогноз розвитку шкідників і хвороб у посівах буряків цукрових у 2023 році

Шкідники:
Звичайний буряковий довгоносик є найнебезпечнішим шкідником сходів буряків цукрових у всіх зонах бурякосіяння  України.
Незважаючи на те, що за даними осінніх розкопок грунту частина жуків уражена червоною і зеленою мюскардинами (до 60%), стан популяції довгоносика у цілому характеризується високою життєздатністю: значна маса комах знаходиться у доброму фізіологічному стані, має достатню кількість жирового тіла, статевий індекс нахилений у бік самиць (біля 65%), тому у поточному році збережеться небезпека посівам культури від фітофага у визначеному його ареалі (Київська, Полтавська, Черкаська, Сумська, Чернігівська обл.). Захист сходів від цього шкідника гарантується за умов використання для сівби буряків цукрових насіння, що оброблене захисно-стимулюючими речовинами, а також дотримання технології вирощування культури відповідно до зони бурякосіяння. За потреби, коли щільність популяції шкідника значно перевищуватиме економічний поріг шкідливості (0,2-0,3 екз./м2)  і він загрожуватиме посівам, не виключається необхідність у проведенні наземного обприскування рослин рекомендованими інсектицидами, віддаючи перевагу використанню їх композицій, які забезпечують кращу ніж окремі препарати ефективність.

Сірий буряковий довгоносик залишається масовим у центральному Лісостепу і Поліссі.
Найбільшої шкоди посівам буряків цукрових цей шкідник може завдавати у Київській, Сумській, Волинській, Житомирській, Хмельницькій та Черкаській областях, де ним заселено більшість бурякових площ за середньої чисельності 0,1-0,6, макс. – 1,0-2,0 екз. на кв. м.
Особливо сірий довгоносик небезпечний для сходів у тих господарствах, де поля сівозміни забур’янені осотом, березкою, гірчаком та іншими рослинами, якими він живиться.

Буряковий довгоносик-стеблоїд щорічно зустрічається на посівах буряків цукрових у господарствах Харківської, Полтавської і Черкаської областей.
Значного збільшення його чисельності фітофага у поточному році не передбачається, але за сприятливих умов для розхвитку можна очікувати значної шкідливості цього фітофага у посівах буряків цукрових, передусім на території названих областей.

Запас бурякових блішок у поточному році у місцях  зимівлі становить 1,0-2,0, максимально 3,0-5,0 екз./м2, що відповідає багаторічним показникам. Загроза сходам буряків цукрових від цих шкідників можлива за сприятливих умов для їх розвитку: температура повітря не нижче 14-160С і відсутності заходів контролю їхньої чисельності, основними з яких є токсикація рослин системними інсектицидами.

Щитоноски (бурякова, лободова) у ряді областей за середньої чисельності у місцях зимівлі 0,2-0,8 екз. на кв. м, а у Вінницькій і Полтавськійї обл. в осередках їх чисельність становить 1,5-2,2 екз. на кв. м.
За сприятливих погодних умов (помірно тепла та волога погода) щитоноски можуть представляти загрозу посівам буряків цукрових перш за все за умови неякісної обробки насіння цієї культури інсектицидами, а також на полях, засмічених лободовими бур’янами.

Крихітка бурякова найбільше поширена у Вінницькій, Тернопільській, Хмельницькій і Івано-Франківській областях. Резервація фітофага у цих та ряді інших областей становить в середньому 10-24, макс. – 25-72 екз. на кв. м. У 2023 році крихітка бурякова пошкоджуватиме сходи буряків цукрових за відсутності їх токсикації системними інсектицидами.

Попелиця листкова бурякова. У поточному році може загрожувати посівам буряків цукрових у Київській, Вінницькій, Хмельницькій та Рівненській областях.
Обстеженнями рослин-господарів (бруслина, калина, жасмин) виявлено 2-10, макс. 10-32 шт. зимуючих яєць цього шкідника на одному погонному метрі гілки. За умов теплої та помірно вологої погоди весняно-літнього періоду можливий спалах масового розмноження та значної шкідливості фітофага у посівах буряків цукрових у більшості бурякосійних областей, передусім Лісостепової зони.

Муха бурякова мінуюча у минулому році не мала господарського значення, але за сприятливих умов для її розвитку - помірної вологості та достатньої кількості тепла протягом вегетаційного періоду - можливий спалах її чисельності і шкідливості у Тернопільській, Рівненській, Івано-Франківській та ряду інших областей.

Хвороби:

Розвиток коренеїда сходів  у 2023 році буде залежати від запасу інфекції у грунті того чи іншого регіону, наявності вологи в період формування сходів та особливо від якості обробки насіння фунгіцидами, а також дотримання агротехніки вирощування культури.

Пероноспороз (несправжня борошниста роса). У поточному році слід очікувати лише за наявності прохолодної температури у травні - червні (+14…+170С), яка супроводжуватиметься частими дощами.

Церкоспороз – у 2023 році слід очікувати в усіх бурякосіючих господарствах, враховуючи значний запас інфекції збудника у грунті, а також за умов сприятливих для його розвитку, а саме середньодобової температури повітря +150С та наявності рясних ранкових рос, або ж невеликих теплих дощів.

Розвиток борошнистої роси (ерізифоз) у поточному році матиме місце тільки за настанням умов, сприятливих для розвитку її збудника гриба Erysiphe comminis, а саме: температури повітря вище 200С, яка супроводжуватиметься відносною вологістю повітря 70-90%.

Фомоз (зональна плямистість) інтенсивність розвитку фомозу в 2023 році буде залежати насамперед, від наявності у грунті вологи, живлення рослин та своечасного обробітку посівів фунгіцидами для захисту від нього листкового апарату рослин культури.

У поточному році розвиток рамуляріозу матиме місце за умов високої вологості повітря (95%) і помірної температури у мережах  +15…170С.

Розвиток вірусної жовтяниці та мозаїки у цьому році слід очікувати лише за масового заселення рослин буряків цукрових їх переносником – попелицею.

Крім хвороб листкового апарату у поточному році також слід очікувати ураження коренеплодів паршою та гнилями особливо гібридів іноземного походження, які менше адаптовані до умов України.
Зокрема, такі із них як фузаріозна і хвостова гнилі щорічно проявляються на 3-5% коренеплодах гібридів зарубіжної селекції.